Monday, December 20, 2010

Tip uru$ kewangan bagi pelajar

Posted by Pink Princes at 12:10 AM
Nie kt Uitm.. time register dl blom nikah.. pas dh kuar trs dpt 2 in 1. Grad n ank
Dulu saya pernah jd pelajar.. tp pelajar PLK jer x pernah la m'rase kekeringan sangat dr sudut kewangan nie.. sbb time byr yuran jer sy guna k'lebihan yang ade pada diri saya iaitu mengeluarkan duit KWSP under form KWSP 9H (AHL) Pengeluaran Pendidikan borang nie blh d'upload dlm web site http://www.kwsp.gov.my tp nk guna duit KWSP nie long story cket kte kena bt. First kte kena pg kwsp or upload form pengeluaran pendidikan - fill up the details - pg kt zon bendahari minta suruh d'org surat pengesahan - pas dpt surat tu pg KWSP dr sana mrk akan tapis n bt kira2 cket sama ade layak ke.. cukup ke x duit yg kte kuar kan... tp klu dh lame keje kte pun confident duit dlm akaun 2 tu cukup rase nyer x ade masalah.. pas dpt surat dr KWSP tu - kena la antar nyer blk ke bendahari. dh siap keje m'bayar, ntn pihak KWSP pun akan m'auto credit kan dlm akaun bendahari Uitm kte. so blh kte m'jalani kehidupan sebagai sorang pelajar yg normal. (Nie ceti time sy belajar kt UiTM, kt U ln sy x tahu prosedur nyer.. maybe sama or lbh kurang jer kot..) tp dlm entry sy nie nk share tip2 yg utk pelajar2 Full-time. sy ade jugak la m'dengar pelajar IPTA layak menerima duit pinjaman.. mereka akan dpt duit ape s'cara b'peringkat klu dr tune bajet nyer.. alamat x nyer mati kering la.. saya ade t'baca n t'panggil utk share dlm blog sy nie.. Tip nyer:
  • Kte kena pantau every single sen kte dlm setiap p'belajaaen harian dan bulanan.dari situ kete ketahui ke mane wang kte d'belanjakan, barulah ade kesedaran cket. lbh molek klu kena sediakan buku catatan.. supaya kt x lupe ialah s'bagai sorang pelajar nie banyak sgt bnd2 yg hafal n simpan dlm memory Ghz bhg otak nie, dr buku catatan kte blh nmpk ke mana kte belanje duit tu megalir kuar dr bank hutang kte
  • buat bajet, malas mcm ane pun kte kena bt bajet..n dr m'buat bajet kte akan m'jd lbh mudah s'kiranyer kte sudah ketahui tabiat p"belanjaan kte.
  • Simpan etiap resit p'belian klu lg baik. yg x ade resit tu blh kte catit dlm buku bajet kte.
  • Tanam tabiat m'yimpan. sbb kte akan menerima p'galitan wang msk for both side. fr parents n PTPTN.. so asingkan duit harian n duit utk simpanan... klu blh simpan dlm akaun yg x ade ATM card. Cth nyer : Bank tabung haji.
  • Jauhi diri drpd rakaan yg suke bebonar b'belanja besor nie.. not good yer.
  • Jauhi n lari laju2 dr tabiat yg suke hutang keliling pinggang.
  • beli brgan buatan malaysia.. tp bg pelajar bli la buku2 teks yg tlh t'pakai.. x ade salah nyer kt citu.. klu keadaan physical tu elok lg Y not kte bli. harga nyer lg murah..
  • bijak mengenal pasti yg "mahu" n yg "perlu"- kt sekolah menegah pun cigku pun ade ajar kan..
  • latih n trs latih diri kte dgn tabiat yg baik2 jer..
  • last s'kali s'lalu la b'giat aktif dlm aktibiti2 yg d'adakan d'dlm or d'luar kampus anda.. ngan care nie Insya-Allah fikiran kte utk m'lepak n b'belanja ngan b'hibur tu akan b'kurangan.
hopefully tips2 nie b'guna pd anda yg bakal b'gelar pelajar x lame ntn. wish uol Good Luck.. part one.. nmpk mcm sekima jer muka.. with my love lecture - BEL nie dh part 5 smester.. time nie bln pose smbl nk tgg lecture smp ktorg pose dl

0 comments on "Tip uru$ kewangan bagi pelajar"

Post a Comment

Monday, December 20, 2010

Tip uru$ kewangan bagi pelajar

Nie kt Uitm.. time register dl blom nikah.. pas dh kuar trs dpt 2 in 1. Grad n ank
Dulu saya pernah jd pelajar.. tp pelajar PLK jer x pernah la m'rase kekeringan sangat dr sudut kewangan nie.. sbb time byr yuran jer sy guna k'lebihan yang ade pada diri saya iaitu mengeluarkan duit KWSP under form KWSP 9H (AHL) Pengeluaran Pendidikan borang nie blh d'upload dlm web site http://www.kwsp.gov.my tp nk guna duit KWSP nie long story cket kte kena bt. First kte kena pg kwsp or upload form pengeluaran pendidikan - fill up the details - pg kt zon bendahari minta suruh d'org surat pengesahan - pas dpt surat tu pg KWSP dr sana mrk akan tapis n bt kira2 cket sama ade layak ke.. cukup ke x duit yg kte kuar kan... tp klu dh lame keje kte pun confident duit dlm akaun 2 tu cukup rase nyer x ade masalah.. pas dpt surat dr KWSP tu - kena la antar nyer blk ke bendahari. dh siap keje m'bayar, ntn pihak KWSP pun akan m'auto credit kan dlm akaun bendahari Uitm kte. so blh kte m'jalani kehidupan sebagai sorang pelajar yg normal. (Nie ceti time sy belajar kt UiTM, kt U ln sy x tahu prosedur nyer.. maybe sama or lbh kurang jer kot..) tp dlm entry sy nie nk share tip2 yg utk pelajar2 Full-time. sy ade jugak la m'dengar pelajar IPTA layak menerima duit pinjaman.. mereka akan dpt duit ape s'cara b'peringkat klu dr tune bajet nyer.. alamat x nyer mati kering la.. saya ade t'baca n t'panggil utk share dlm blog sy nie.. Tip nyer:
  • Kte kena pantau every single sen kte dlm setiap p'belajaaen harian dan bulanan.dari situ kete ketahui ke mane wang kte d'belanjakan, barulah ade kesedaran cket. lbh molek klu kena sediakan buku catatan.. supaya kt x lupe ialah s'bagai sorang pelajar nie banyak sgt bnd2 yg hafal n simpan dlm memory Ghz bhg otak nie, dr buku catatan kte blh nmpk ke mana kte belanje duit tu megalir kuar dr bank hutang kte
  • buat bajet, malas mcm ane pun kte kena bt bajet..n dr m'buat bajet kte akan m'jd lbh mudah s'kiranyer kte sudah ketahui tabiat p"belanjaan kte.
  • Simpan etiap resit p'belian klu lg baik. yg x ade resit tu blh kte catit dlm buku bajet kte.
  • Tanam tabiat m'yimpan. sbb kte akan menerima p'galitan wang msk for both side. fr parents n PTPTN.. so asingkan duit harian n duit utk simpanan... klu blh simpan dlm akaun yg x ade ATM card. Cth nyer : Bank tabung haji.
  • Jauhi diri drpd rakaan yg suke bebonar b'belanja besor nie.. not good yer.
  • Jauhi n lari laju2 dr tabiat yg suke hutang keliling pinggang.
  • beli brgan buatan malaysia.. tp bg pelajar bli la buku2 teks yg tlh t'pakai.. x ade salah nyer kt citu.. klu keadaan physical tu elok lg Y not kte bli. harga nyer lg murah..
  • bijak mengenal pasti yg "mahu" n yg "perlu"- kt sekolah menegah pun cigku pun ade ajar kan..
  • latih n trs latih diri kte dgn tabiat yg baik2 jer..
  • last s'kali s'lalu la b'giat aktif dlm aktibiti2 yg d'adakan d'dlm or d'luar kampus anda.. ngan care nie Insya-Allah fikiran kte utk m'lepak n b'belanja ngan b'hibur tu akan b'kurangan.
hopefully tips2 nie b'guna pd anda yg bakal b'gelar pelajar x lame ntn. wish uol Good Luck.. part one.. nmpk mcm sekima jer muka.. with my love lecture - BEL nie dh part 5 smester.. time nie bln pose smbl nk tgg lecture smp ktorg pose dl

0 comments:

Post a Comment

 

. . Pink Princes Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal