Wednesday, March 30, 2011

Tetamu Red Carpet yang tak di undang naik atas pentas...

Posted by Pink Princes at 3:50 AM 0 comments
Bulan nie banyak dapat undangan pergi ke majlis orang kahwen.. walaupun kadang2 cuaca x menentu, klu cuaca ok saya akan pergi la..sbb saya takut pipi lembik akan sakit kena hujan.. sbb sy dengar khabar hujan skrg nie ada effect ekoran dari badai Tsunami yang berlaku kt jepun tu kan.. saya more carefull klu nk kuar kena sentiasa bawa payung..dan jaket yang ade topi for pipi lembik.

sempat jugak bergambar before pergi..
Majlis kenduri kahwen yg saya pergi ialah abg saya punyer adik ipar.. so kami 1 family memang attend la walaupun jauh cket dari umah saya.. Majlis nyer memang simple..tapi makan dia memang sedap cuma saya x makan banyak.. sebab pas2 nak pergi rumah kenduri kawan saya pulak takut x ade space lak nak letak makan kt rumah kenduri kawan saya.. so pipi lembik macam biasa x kan duk diam satu tempat ade jer bnd dia nak buat.. untuk menarik perhatian supaya semua org fokus kt dia.. seperti kita maklum budak2 nie dia akan tiru apa yang org dewasa buat sama jugak macam anak saya.. orang tak jemput dia naik atas pelamin untuk merenjis or bergamba.. tapi dia tiru apa yang dia nampak org buat... so tanpa ade perasaan bersalah pg naik untuk bersalam ngan pasangan pengantin perempuan jer..tu nama tetamu red carpet yang di undang. Tapi saya sebagai mak dia rasa pe yang dia tu sentiasa mencuit hati saya.. 

Rombongan Cik Kiah.. dok sembang2 sambil tunggu pengatin


Tetamu red carpet yang tak diundang atas pelamin dh naik... ngan bangga nyer



Just nak shake hand pengatin perempuan jer.. sebelah tangan kanan dok pegang bahulu nak makan

Tuesday, March 22, 2011

3rd Putrajaya Internatinal Hot air Ballon fiesta 2011

Posted by Pink Princes at 9:27 PM 0 comments
Nie first time kami satu family ni pi tengok Hot air ballon, walaupun nie dah masuk kali ketiga depa buat, saya x berkesempatan nk p.
Pagi2 lagi saya dah bangun siap2 nak pergi tengok Pesta Belon Udara Panas Ketiga 2011. b'semangat sungguh mcm nak pergi berjuang semanjat nyer, bkn ape takut x sempat nak naik belon tu sebab diaorang open from 8 pagi hingga 11 pagi dan pada jam 6 petang hingga 9 malam jer. lagi satu faktor cuaca yang asyik hujan.. jadi saya bergerak lebih awal.

Saya sampai lagi 30 minutes nak pukul 11 pagi, saya tengok x la tinggi mane pun belon terbang.. lbh kurang tinggi rumah banglo saya jer.. syarat2 nak naik.. baby, ibu mengandung, x leh naik. bakul nak naik tu kecil jer muat dalam 3 or 4 org jer.. panas nyer memang terasa walaupun saya tengok dari bawah jer.. nampak gaya nyer memang x ade rezeki la nak naik bile mengenagkan saya ngan pipi lembik nie.

Kami pun pergi tengok helicopter la.. ngan harapan supaya terbang lebih tinggi dari belon tu. Bila tanyer harga ticket terus tak jadi cuci mata jelah la yang kami mampu. Mahal bebonar x mampu la teman 1 orang RM 130 mane nak cari banyak tu tengah2 bulan nie.

Saya nampak beberapa orang menbawa tabung khas untuk mangsa gempa bumi dan tsumani di Jepun yang akan diserahkan pada Persatuan Bulan Sabit Merah pada hari terakhir pesta.

X dapat naik pun x ape janji dapat tengok secara dekat, and budak2 dapat gain knowledge about Hot Air Ballon nie.. tgk mcm ane nak terbang kan hot air ballon tu.
dh sampai pose dulu depan Ballon
Cuc mata jelah.. nk naik x mampu

x dpt naik Hot Ballon.. beli big ball pun jadi la..
Pipi lembik pantang nmpk lego.. mesti lepak kt situ
x dpt naik.. pgg pun jadi la..
wajah ceria nak blk... walaupun jln tgj jem giler2..


 


Monday, March 21, 2011

Latest Educational Start From NURSERY SCHOOLS

Posted by Pink Princes at 4:20 AM 0 comments
Masa zaman saya bila cikgu mengajar A B C mesti cikgu cakap A for Apple maksud buah epal, B for Ball and C for Chicken, tapi la nie zaman dah berubah dunia dah maju. Kalau nak compare kan sistem pengajaran zaman 80 an dengan abad nie memang banyak perbezaan nyer. Zaman sekarang budak darjah 2 pun dah tahu nak on PC, nak main games dalam FB so saya rase macam terpanggil nak ajar pipi lembik A B C tapi version zaman IT la nie.. sering sejalan dengan gagasan kerajaan supaya anak -anak kita celik IT. Mari kita belajar sama2. Tapi Zaman IT nie A we still call Apple, x ubah dari zaman saya.

A:  APPLE 
B:  BLUETOOTH
C CHAT
D DOWNLOAD
E E MAIL
F FACEBOOK
G GOOGLE
  H HEWLETT PACKARD
  I :     iPHONE
J JAVA
K KINGSTON
L :   LAPTOP
M MESSENGER
N :  NERO
O ORKUT
P PICASSA
   Q QUICK HEAL
R RAM
S SERVER
T TWITTER
U USB
V VISTA
W WiFi

X :   Xp
Y YOU TUBE
Z ZORPIA

Wednesday, March 16, 2011

Perkembangan Pipi Lembik - 1 tahun 7 bulan

Posted by Pink Princes at 3:46 AM 0 comments
Jom main cak2
 Banyak perkembangan Pipi Lembik yang membuat saya kadang2 tersenyum sendiri bila teringatkan nyer. Tapi bile berlaku kat depan mata rase nak mengamuk pun ade... bila pikir balik Pipi lembik kan still budak kecil yang tak tahu apa yang dibuat, dia akan cuba tiru apa yang orang dewasa buat and akan cuba sedaya upaya sebut perkataan yang kita ajar kat dia.. Contoh perkembangan yang still ingat lagi kt minda saya ini:

- Pipi lembik akan lepak dan tolong saya dalam toilet untuk basuh baju, saya memang sengaja untuk basuh pakai tangan, salah langkah untuk bersenam mengeluarkan peluh n same time saya akan lebih banyak masa lepak ngan pipi lembik n ajar dia cara2 basuh baju.  Pipi lembik dah tahu macam mana nk rendam baju, bilas baju . Bila time jemur baju dia akan hulurkan saya baju satu persatu pada saya untuk jemur sampai abis.. kesian pun ade juga tp nak buat cam dia memang suka main air.

- Time lipat baju dia pun akan duk dekat ngan saya untuk lipat baju.. tapi x la cantik mana... yang saya sedar time nak simpan baju.. dia tahu mana tempat nk simpan baju saya dan baju dia kt dalam almari .. memang saya suprise sangat..pada perkembangan pipi lembik...

- Pipi lembik tak suke orang suapkan makan dia lebih suka independent klu boleh semua benda dia nak buat sendiri, klu kite tgk memang angin satu badan jer... klu makan tu x semua tu masuk mulut... klu nak mandi x semua bahagian dia sabun... klu nk pakai bedak tu x mengikut kehendak saya.. klu nak sikat rambut.. x lah sekemas ane, tapi saya percaya bile dia dah besar cket dia akan buat lbh baik.

-dari segi Education, saya nmpk perkembangan mengingati benda2 yang selalu saya ajar pada diri dia..  dia memang pantang nampak buku, dia akan baca pas2 dia nak kita dengar apa yang dia baca... macam2 bahasa dia guna samapi saya sendiri pun x faham.. klu nmpk gamba kuching.. dia akan sebut miao, nampk gambar bola, dia akan sebut ball, tapi nmpk gamba ayam dia kan sebut birds... dia akan tunjuk muka lapar bila nampak gamba buah2 and banyak lagi benda yang dia akan sebut betul bile tunjuk gamba dalam buku tu.. Maybe sebab time saya mengandung.. time tu saya tengah belajar... so terkenan kt Pipi lembik..

saya rase x susah nak jaga dia, cuma time pantang saya rasa tertekan sebab dia kan nangis n nangis sampai saya sendiri pun x tahu nak buat pe lagi.. tapi skrg dia akan nangis time nak susu jer... atau time dia yak.. 
Nak minum sendiri.. nak tunjuk yg dia dh besah..


sentiasa pastikan muka dia nampak cantik..

akan tepuk tangan bila berjaya buat sesuatu benda
makan pun x suka nak suap2 nie rimas agak nyer

Tuesday, March 1, 2011

Hampir 48 jam.. lame sangat tu

Posted by Pink Princes at 4:36 AM 0 comments
Tiba2 rase macam nak pitam, loya dan sakit perut yang amat dasyat... kerana nak control cun walaupun kedaan sakit tu and  takut jugak tak pasal2 saya pengsan terpaksa la duduk atas lantai LRT tu... semua org dok ushar jer, peluh nie dok menitik2 menahan sakit perut yang saya sendiri pun x tahu datang dari mana...

Sampai umah,  pg ambik pipi lembik, saya x dukung seperti selalu biarkan dia berjalan sampai ke umah banglo kami.. saya sendiri x larat nak bawa diri apatah lagi nak dukung pipi lembik nanti x pasal2 dua-dua jatuh tambah lagi satu masalah pulak...

Makin lama makin sakit perut nie... tekak dah bersedia mengeluarkan harta pusaka yang saya simpan time lunch.. time nak keluar tu.. Tuhan saja la yang tahu betapa azab nyer rase macam nak putus urat2 perut. Tgk2 benda keluar ape yang saya makan time lunch kat office. Selalu nyer memang saya akan bawa bekal..tp tiba mgg tu rase malaz pulak masak nak tukar selera makan kt luar pulak... x pasal2 jer kena keracunan makan... serik  la..pas nie malas ke malas kena bawa bekal dari yang memang terjamin kebersihan and same time kite tahu pe kandungan serta bahan yang guna tu.

Oleh kerana mama dia sakit terpaksa pipi lembik duduk umah jer..sian jugak tgk dia cari baju.. cari seluar n kasut siap2 nak pg jalan.. tp ape kan daya saya memang x terdaya.. siap2 dah tunggu depan pintu nak keluar.. saya terpksa la alih kan perihatin pada benda yang lain supaya dia lupa nak keluar...

2 hari berkurung di umah bosan tahap impak maksima dah... klu saya x sakit saya bawa pipi lembik jalan2 sorry yer pipi lembik... skrg mama dah sihat cket ntn hujung mgg nie kte pg jalan2 yer...

Pipi lembik x sabar nak tunggu hujung minggu...



Wednesday, March 30, 2011

Tetamu Red Carpet yang tak di undang naik atas pentas...

0
Bulan nie banyak dapat undangan pergi ke majlis orang kahwen.. walaupun kadang2 cuaca x menentu, klu cuaca ok saya akan pergi la..sbb saya takut pipi lembik akan sakit kena hujan.. sbb sy dengar khabar hujan skrg nie ada effect ekoran dari badai Tsunami yang berlaku kt jepun tu kan.. saya more carefull klu nk kuar kena sentiasa bawa payung..dan jaket yang ade topi for pipi lembik.

sempat jugak bergambar before pergi..
Majlis kenduri kahwen yg saya pergi ialah abg saya punyer adik ipar.. so kami 1 family memang attend la walaupun jauh cket dari umah saya.. Majlis nyer memang simple..tapi makan dia memang sedap cuma saya x makan banyak.. sebab pas2 nak pergi rumah kenduri kawan saya pulak takut x ade space lak nak letak makan kt rumah kenduri kawan saya.. so pipi lembik macam biasa x kan duk diam satu tempat ade jer bnd dia nak buat.. untuk menarik perhatian supaya semua org fokus kt dia.. seperti kita maklum budak2 nie dia akan tiru apa yang org dewasa buat sama jugak macam anak saya.. orang tak jemput dia naik atas pelamin untuk merenjis or bergamba.. tapi dia tiru apa yang dia nampak org buat... so tanpa ade perasaan bersalah pg naik untuk bersalam ngan pasangan pengantin perempuan jer..tu nama tetamu red carpet yang di undang. Tapi saya sebagai mak dia rasa pe yang dia tu sentiasa mencuit hati saya.. 

Rombongan Cik Kiah.. dok sembang2 sambil tunggu pengatin


Tetamu red carpet yang tak diundang atas pelamin dh naik... ngan bangga nyer



Just nak shake hand pengatin perempuan jer.. sebelah tangan kanan dok pegang bahulu nak makan

Tuesday, March 22, 2011

3rd Putrajaya Internatinal Hot air Ballon fiesta 2011

0
Nie first time kami satu family ni pi tengok Hot air ballon, walaupun nie dah masuk kali ketiga depa buat, saya x berkesempatan nk p.
Pagi2 lagi saya dah bangun siap2 nak pergi tengok Pesta Belon Udara Panas Ketiga 2011. b'semangat sungguh mcm nak pergi berjuang semanjat nyer, bkn ape takut x sempat nak naik belon tu sebab diaorang open from 8 pagi hingga 11 pagi dan pada jam 6 petang hingga 9 malam jer. lagi satu faktor cuaca yang asyik hujan.. jadi saya bergerak lebih awal.

Saya sampai lagi 30 minutes nak pukul 11 pagi, saya tengok x la tinggi mane pun belon terbang.. lbh kurang tinggi rumah banglo saya jer.. syarat2 nak naik.. baby, ibu mengandung, x leh naik. bakul nak naik tu kecil jer muat dalam 3 or 4 org jer.. panas nyer memang terasa walaupun saya tengok dari bawah jer.. nampak gaya nyer memang x ade rezeki la nak naik bile mengenagkan saya ngan pipi lembik nie.

Kami pun pergi tengok helicopter la.. ngan harapan supaya terbang lebih tinggi dari belon tu. Bila tanyer harga ticket terus tak jadi cuci mata jelah la yang kami mampu. Mahal bebonar x mampu la teman 1 orang RM 130 mane nak cari banyak tu tengah2 bulan nie.

Saya nampak beberapa orang menbawa tabung khas untuk mangsa gempa bumi dan tsumani di Jepun yang akan diserahkan pada Persatuan Bulan Sabit Merah pada hari terakhir pesta.

X dapat naik pun x ape janji dapat tengok secara dekat, and budak2 dapat gain knowledge about Hot Air Ballon nie.. tgk mcm ane nak terbang kan hot air ballon tu.
dh sampai pose dulu depan Ballon
Cuc mata jelah.. nk naik x mampu

x dpt naik Hot Ballon.. beli big ball pun jadi la..
Pipi lembik pantang nmpk lego.. mesti lepak kt situ
x dpt naik.. pgg pun jadi la..
wajah ceria nak blk... walaupun jln tgj jem giler2..


 


Monday, March 21, 2011

Latest Educational Start From NURSERY SCHOOLS

0
Masa zaman saya bila cikgu mengajar A B C mesti cikgu cakap A for Apple maksud buah epal, B for Ball and C for Chicken, tapi la nie zaman dah berubah dunia dah maju. Kalau nak compare kan sistem pengajaran zaman 80 an dengan abad nie memang banyak perbezaan nyer. Zaman sekarang budak darjah 2 pun dah tahu nak on PC, nak main games dalam FB so saya rase macam terpanggil nak ajar pipi lembik A B C tapi version zaman IT la nie.. sering sejalan dengan gagasan kerajaan supaya anak -anak kita celik IT. Mari kita belajar sama2. Tapi Zaman IT nie A we still call Apple, x ubah dari zaman saya.

A:  APPLE 
B:  BLUETOOTH
C CHAT
D DOWNLOAD
E E MAIL
F FACEBOOK
G GOOGLE
  H HEWLETT PACKARD
  I :     iPHONE
J JAVA
K KINGSTON
L :   LAPTOP
M MESSENGER
N :  NERO
O ORKUT
P PICASSA
   Q QUICK HEAL
R RAM
S SERVER
T TWITTER
U USB
V VISTA
W WiFi

X :   Xp
Y YOU TUBE
Z ZORPIA

Wednesday, March 16, 2011

Perkembangan Pipi Lembik - 1 tahun 7 bulan

0
Jom main cak2
 Banyak perkembangan Pipi Lembik yang membuat saya kadang2 tersenyum sendiri bila teringatkan nyer. Tapi bile berlaku kat depan mata rase nak mengamuk pun ade... bila pikir balik Pipi lembik kan still budak kecil yang tak tahu apa yang dibuat, dia akan cuba tiru apa yang orang dewasa buat and akan cuba sedaya upaya sebut perkataan yang kita ajar kat dia.. Contoh perkembangan yang still ingat lagi kt minda saya ini:

- Pipi lembik akan lepak dan tolong saya dalam toilet untuk basuh baju, saya memang sengaja untuk basuh pakai tangan, salah langkah untuk bersenam mengeluarkan peluh n same time saya akan lebih banyak masa lepak ngan pipi lembik n ajar dia cara2 basuh baju.  Pipi lembik dah tahu macam mana nk rendam baju, bilas baju . Bila time jemur baju dia akan hulurkan saya baju satu persatu pada saya untuk jemur sampai abis.. kesian pun ade juga tp nak buat cam dia memang suka main air.

- Time lipat baju dia pun akan duk dekat ngan saya untuk lipat baju.. tapi x la cantik mana... yang saya sedar time nak simpan baju.. dia tahu mana tempat nk simpan baju saya dan baju dia kt dalam almari .. memang saya suprise sangat..pada perkembangan pipi lembik...

- Pipi lembik tak suke orang suapkan makan dia lebih suka independent klu boleh semua benda dia nak buat sendiri, klu kite tgk memang angin satu badan jer... klu makan tu x semua tu masuk mulut... klu nak mandi x semua bahagian dia sabun... klu nk pakai bedak tu x mengikut kehendak saya.. klu nak sikat rambut.. x lah sekemas ane, tapi saya percaya bile dia dah besar cket dia akan buat lbh baik.

-dari segi Education, saya nmpk perkembangan mengingati benda2 yang selalu saya ajar pada diri dia..  dia memang pantang nampak buku, dia akan baca pas2 dia nak kita dengar apa yang dia baca... macam2 bahasa dia guna samapi saya sendiri pun x faham.. klu nmpk gamba kuching.. dia akan sebut miao, nampk gambar bola, dia akan sebut ball, tapi nmpk gamba ayam dia kan sebut birds... dia akan tunjuk muka lapar bila nampak gamba buah2 and banyak lagi benda yang dia akan sebut betul bile tunjuk gamba dalam buku tu.. Maybe sebab time saya mengandung.. time tu saya tengah belajar... so terkenan kt Pipi lembik..

saya rase x susah nak jaga dia, cuma time pantang saya rasa tertekan sebab dia kan nangis n nangis sampai saya sendiri pun x tahu nak buat pe lagi.. tapi skrg dia akan nangis time nak susu jer... atau time dia yak.. 
Nak minum sendiri.. nak tunjuk yg dia dh besah..


sentiasa pastikan muka dia nampak cantik..

akan tepuk tangan bila berjaya buat sesuatu benda
makan pun x suka nak suap2 nie rimas agak nyer

Tuesday, March 1, 2011

Hampir 48 jam.. lame sangat tu

0
Tiba2 rase macam nak pitam, loya dan sakit perut yang amat dasyat... kerana nak control cun walaupun kedaan sakit tu and  takut jugak tak pasal2 saya pengsan terpaksa la duduk atas lantai LRT tu... semua org dok ushar jer, peluh nie dok menitik2 menahan sakit perut yang saya sendiri pun x tahu datang dari mana...

Sampai umah,  pg ambik pipi lembik, saya x dukung seperti selalu biarkan dia berjalan sampai ke umah banglo kami.. saya sendiri x larat nak bawa diri apatah lagi nak dukung pipi lembik nanti x pasal2 dua-dua jatuh tambah lagi satu masalah pulak...

Makin lama makin sakit perut nie... tekak dah bersedia mengeluarkan harta pusaka yang saya simpan time lunch.. time nak keluar tu.. Tuhan saja la yang tahu betapa azab nyer rase macam nak putus urat2 perut. Tgk2 benda keluar ape yang saya makan time lunch kat office. Selalu nyer memang saya akan bawa bekal..tp tiba mgg tu rase malaz pulak masak nak tukar selera makan kt luar pulak... x pasal2 jer kena keracunan makan... serik  la..pas nie malas ke malas kena bawa bekal dari yang memang terjamin kebersihan and same time kite tahu pe kandungan serta bahan yang guna tu.

Oleh kerana mama dia sakit terpaksa pipi lembik duduk umah jer..sian jugak tgk dia cari baju.. cari seluar n kasut siap2 nak pg jalan.. tp ape kan daya saya memang x terdaya.. siap2 dah tunggu depan pintu nak keluar.. saya terpksa la alih kan perihatin pada benda yang lain supaya dia lupa nak keluar...

2 hari berkurung di umah bosan tahap impak maksima dah... klu saya x sakit saya bawa pipi lembik jalan2 sorry yer pipi lembik... skrg mama dah sihat cket ntn hujung mgg nie kte pg jalan2 yer...

Pipi lembik x sabar nak tunggu hujung minggu...



 

. . Pink Princes Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal