Wednesday, July 27, 2011

Durian Feast at Packet Hub

Posted by Pink Princes at 5:09 AM 0 comments
Semangat nak makan Durian free memang  berkobar2, one before hari nyer.. sempena menyambur bulan Ramadhan kami buat kelainan cket makan Durian.  kitaorang bertolak awal cket dari office harap maklum opis kami terletak hujung hutan cket,, so kena la kuar awal cket.. takut durian musang king tinggal kulit jer nanti.

Time makan memang tak ingat dunia..sampai hilang ingatan time tu sampai saya tak sempat nak kira berapa ulas durian saya telan..saya nie jenis boleh makan durian tapi tak suke makan banyak.. nie sebab hawa nafsu and tengok semangat orang makan durian.. tu yang tau2 jer dah pening2 lalat... Memang Durian feast kali ade kelainan cket sebab ade karaoke bagai... siap ade life band lagi.. ade ke orang nak nyanyi sambil makan durian... yang kami smbil makan dan sambil kuar perkakas nak tapau.. nak ambik banyak takut bau satu LRT lak.. tapau agak makan 3 orang jelah..(Durian 2 bekas , and maggis 1 kg jer). nie pun sakit kepala lagi angin kus2 dh naik kt kepala...
Siap ade peraduan meneka bilangan durian lagi.. sape menang dpt bawa balik 1 bakul durian nie..

durian2 yang kami borong tapau kasi abis
muka2 hapi before makan durian

Monday, July 18, 2011

Pasangan Mari Menari under Age..

Posted by Pink Princes at 1:18 AM 0 comments
Saya kalau kuar umah suke cari baju yang seakan-akan untuk kami 3 beranak... tapi yang lebih sama En. Hubby and Pipi lembik.. so tengah tunggu saya bersiap depa dok bergamba bagai... sebab tu la gamba saya tak ade... saya dah pantang nampak kamera mesti nak bergamba...


Pasangan ,mari Menari yang dah bersedia nak bagi ucapan



Pasangan anak beranak yang tidak berjaya... tapi tetap maintain yer

Thursday, July 14, 2011

U looks so sweet la dear..

Posted by Pink Princes at 6:31 PM 0 comments
Time saya dok sibuk menbelek2 tudung untuk beli sempena hari jadi emak saya.. Pipi lembik tak menlepaskan peluang untuk mencuba meniru aksi saya jugak....

Nampak comel sangat.. tapi tak bersesuai lak ngan seluar pakai paras lutut dia tu... ingat raya tahun nak suruh pipi lembik pakai tudung nampak lebih comel.. mesti orang kata anak sape nie comel nyer... mesti mama dia pun comel gak...:P. "macam masuk liff tekan sendiri" nak harap kan org puji tak tahu la bile..

Mama tudung nie cantik mama... try tudung nie mama


tudung putih nie pun cantik mama...


mama nie asyik warna pink jer tak ade warna lain ke mama

mama... tengok Qis pakai tudung

ala.. tak balance lak... nak kena ejast lagi nie

mama... comel tak anak mama pakai tudung kuning berbatu nie..  warna nie kegemaran warna Mak Wan kan...
.

Wednesday, July 13, 2011

After cukur jambul...

Posted by Pink Princes at 9:14 PM 0 comments
Time kecil memang susah Pipi lembik nak tangkap gamba pandang kamera, tapi saya ade jumpe satu gamba yg tengok gamba.... tengok tu bulat nyer la anak mama nie... hidung dan mulut sama kecil. gamba time baru jer pas cukur jambul.. kami lambat buat kenduri cukur cabul... oleh kerana banyak sangat halangan..  dari raut wajah dia nampak macam baik jer.. nampak jer mulut dia yang kecil tapi la nie... mulut dia non stop menbebel jer.. pe yang dia bebel pun saya tak tahu... so la nie dah pandai nak cari gaduh ngan abah dia.. siap tunjuk penumbuk lagi... macam la kuat sangat...nanti kalau abah dia bagi sebijik penumbuk mesti tak dapat minum susu seminggu nyer..... :)

Pipi Lembik hilang hampir 10 minutes…

Posted by Pink Princes at 2:00 AM 0 comments

Manusia kalau dapat duit memang kadang2 lupa sekejap… macam tu jugak la saya first time dapat duit dari jawab survey walaupun cket tapi lepas la jugak beli baju, seluar n kasut baru. Saya kalau kuar shopping mesti pergi bertiga… dulu pergi berdua la nie dah ade pipi lembik so join sekali ikut kami g shopping. Tapi dalam ghairah nk shopping macam2 kejadian yg berlaku yang macam menbuat kami tak ade mOOd nk shopping… tapi kerana nafsu lebih dari akal saya nak pergi JUGAK…
Kejadian 1: Before nak kuar umah kunci keta hilang.. jenuh cari satu umah x jumpe jugak geram + panas saya… hilang sebab pipi lembik main… x la geram pada pipi lembik tapi geram pada orang yang bagi pipi lembik main kunci….
Kejadian 2: Time sibuk dok try kasut saya berkenaan 1 kasut dan 1 selipar smp counter nak bayar duit survey tu hilang pulak dalam poket seluar… cuak saya…nak nangis pun ade… pergi cari En.Hubby kalau2 duit tu tertinggal dalam kereta.. malang nyer tak ade lak.. berlari la saya pergi mencari di kedai2 yang saya singgah tadi tak ade pun… pas2 salah sorang staff kt kedai kasut tu panggil saya.. masuk la dalam kedai kasut tu balik.. staff tu keluarkan envelop hulur kan saya.. memang rase bersyukur sangat sebab masih ade orang yang jujur didunia ini… dia cakap dia x akan ambik duit orang… dia pun tak tahu duit sape cume dia akan tengok sape orang orang yang akan cari duit tu nanti..  time2 rase lega n bersyukur sangat2.. SYUKUR Alhamdulillah.
Kejadian 3: Time nak beli seluar… saya memang confident yang En. Hubby akan take care pipi lembik… tapi 2 beranak nie leh lak main sorok2 lak dalam supermarket tu lak.. tup2 dah x dengar tapak kasut dia tu.. En. Hubby tanyer saya ane anak lagi saya terkejuzt sebab baru lepas try seluar kan…  saya rase pelik dan  hairan mcm pipi lembik leh hilang…
Time tu memang darah saya macam nak terhenti sekejap nafas pun kejap ade n kejap macam x ade.. banyak perkara yang tak elok bermain-main di fikiran saya ini.. Pipi lembik jenis tak takut dengan orang bagi gula2 jer dia dah boleh senyum lebar .. macam MC Donald’s bertambah2 la saya risau.. abis setiap sudut cari dia.. tiba2 saya teringat pipi lembik memang suke dengan budak2 so maybe dia terlampau kusyuk tengok baby sebab tu saya tak dengar tapak kasut dia.. yang berbunyi  ketika berjalan… saya pergi sudut pakaian baby pun tak ade juga… saya takut dia terlepas kat pintu keluar terus tanyer security and staff sama ada nampak budak umur 2 tahun lalu kat cni.. depa cakap tak ade pun.. lega cket la saya dengar.. tapi perasaan takut tu datang balik.. takut2 benda bahaya menimpa  dia takut jatuh ke.. tersimpit kat ane ke.. terutama kt escalator.. sebab dia suke main kt tangga bergerak tu.. hampir 10 minutes baru nampak kelibat staff kat situ dukung dia bawa turun dari tingkat 3 ke tingkat satu.. macam ane pipi lembik leh lak naik sampai tingkat 3 pun saya nak cari abah dia la tu sebab En. Hubby tu cari sampai ke lubang cacing pas lepak kt tempat permainan kanak2…  lagi la dia syok habis, time nk turun selamba jer muka dia x rase perasaan takut ke, nak nangis ke, dan bersalah… sebab dia jenis yang x takut dengan orang tu kalau dia dia nangis mesti staff kt citu akan buat announcement nie… boleh senyum kambing la lagi…
Selepas 3 kejadian nie berlaku terus tak  ade mOOd nak buat pe2 lagi… balik umah tengok TV lagi bagus…
Footnotes: time nak keluar umah kalau macam tak sedap hati ke, macam banyak sangat halang nyer baik fikir balik nak ari nie or besok jer… sebab mungkin ade benda yang kita tak duga akan berlaku time kite kuar nanti.



Wednesday, July 6, 2011

Nak kahwin pun dah penuh dosa

Posted by Pink Princes at 1:08 AM 0 comments
Walaupun turn saya dah lepas.. tapi bila baca balik macam mengerunkan pun ada jugak... this infor saya terima dari member saya, bile pas baca macam nk share dlm Blog nie untuk sharing pada mereka yang sedang ataupun baru nk merancang untuk bernikah sentiasa mengamalkan sikap berserdahana dalam ape jua.. 

Sebab kite banyak ikut2 orang.. untuk yang dah jadi kemestian dalam merancang perkahwinan mesti ade barang2 hantaran, ambik gamba pre-welding, berinai di tangan and kaki etc.. So tepuk dada tanyer iman sama ade nak meriah2 bagai or simple tapi penuh keberkatan :)

Bagaimana kita nak bahagia kalau ikatan perkahwinan kita sejak mula lagi dipenuhi dengan benda2 yang sesat dan salah?Kat bawah ni saya senaraikan benda2 yang aku nampak (dan ada yang saya dah terbuat) yang jelas salah dari segi permintaan agama.

1. Bab balas membalas hantaran


Lelaki bagi 3,perempuan kena bagi 5.Lelaki bagi 7,perempuan kena bagi 9...perempuan mesti bagi lebih.Apa benda tu?Mana datangnya kepercayaan sesat dan karut ni?Kalau nak bagi hadiah,bagi,kalau mampu bagi banyak,bagi..tak mampu jangan paksa.Jangan sampai satu pihak terpaksa buat loan bank semata-mata nak penuhi syarat sesat camni.Ikut kepercayaan bodoh orang Melayu..nombor genap memberikan nasib yang tidak elok,sebab tu pakai nombor ganjil...bodooooo...jangan ikut.Kalau mampu 4,bagi empat.Kalau mampu bagi 28,bagi 28.

2. Duit hantaran


Makin tinggi pendidikan anak gadis,makin mahal lah hantaran yang perlu dibayar.Ini selalunya golongan mak2 lah yang kisah benar,tak nak malu dengan orang kampung.Siap banding-banding lagi..tak nak kalah dengan jiran.Yang bapaknya selalu tak kisah..tapi mak dialah yang selalu menang argument tu.Benda ni hadiah aje....kalau bakal pengantin lelaki kata "saya tak nak bagi la sebab takde pun dalam rukun nikah.." camne? Nak tuduh dia kurang ajar tak boleh...........dia betul.

3. Sebelum kahwin dah membazir


Di sini lah selalunya yang paling obvious.Selalunya yang terbeban,mak bapak atau bakal suami.Anak perempuan mintak kenduri dia grand-grand,nak kena ada itu ini,nak kena jadi macam puteri raja.Kalau mak bapak dia jenis orang susah,selalunya parents akan guna duit hantaran untuk buat kenduri. Kalau duit tak cukup,beban dah jatuh dekat bakal suami.Semua sebab nak pastikan majlis tu gilang gemilang.Bakal suami pun terpaksa la bekerja keras siang-siang dan jual burger malam-malam...kerja macam orang gila setahun dua....hasilnya pakai untuk sehari,dua hari...lepas kahwin,rumah sewa...peti ais pun tak ada.

4. Bersanding


Dan berbanggalah sang suami mempamerkan isterinya yang sudah jadi hak miliknya kepada semua tetamu,lihatlah isteriku,lihatlah dia,cantikkan dia?Dia milik aku kini,kecantikannya bukan hanya untuk aku seorang...gembiranya aku kerana dapat berkongsi kecantikan isteri ku bersama kalian semua.

5. Merenjis dan bertepung tawar


Ini budaya agama Hindu.... jangan sesekali buat.Menghampiri syirik benda ni sebab tujuan asal dia adalah sebuah cleansing ceremony untuk orang Hindu.

6. Berinai di lengan


Nak pakai inai..pakai..tapi hanya boleh dihujung jari.Itu aje boleh ikut agama.Yang kau pegi buat corak-corak kerawang,corak daun,corak batik sampai dekat lengan tu apa pasal?Berdosa tu sebab anda cuba menyerupai budaya agama Hindu lagi sekali.Keperluan agama dia,biar dia buat..kita jangan amalkan.

7. Karaoke


Majlis kahwin mana tak sah kalau takde karaoke.Yang lagi best,DJ panggil pengantin suruh nyanyi...tambah lagi kesalahan kat situ.Aku ada tulis respon komen..."Perempuan baca Al-Quran dekat Tilawah suara merdu lunak2 pun haram ni lagi la nak menyanyi.."

8. Cukur kening


Kalau gadis2 yang selama ni tak pernah cukur kening,ni lah masanya dia kena decide...nak jadi lagi lawa dan tambah dosa atau nak maintain macam biasa dan tak nak dosa.Kebanyakannya anggap ni lah masanya dia nak wajah dia jadi perfect,jadi merelakanlah kening dicukur oleh tukang make up pondan.Disentuh lelaki tak kiralah dia pondan ke tidak..tu dah jadi satu lagi benda salah.

9. Baju ketat dan berkain jarang


Baju kahwin nampak macam dah tutup aurat..tapi tengok betul2 eh,ketat..nampak cutting badan.Tengok lama2 sket lagi...aiseh..nampak lengan...padahal sebelum tu tak pernah pun pakai baju yang nampak lengan.Kahwin punya pasal...takdehal...sehari aje....bukan selalu...esok tutup la balik lengan.Trend punya pasal...kalau kau pegi kedai,tanya ada tak baju2 yang longgar,tak ikut shape..jawapan dia mudah,"Eh!Tak lawa la baju camtu dik! Kahwin ni kena cantik2!" Cerita benar.....aku dah kena.....Baju longgar = Tak cantik...Melayu punya otak...

10. Perhiasan lelaki


Kalau tengok baju songket,mesti ada rantai2 dan tah hapa2 benda lagi tah yang kena pakai.Apa relevannya keris,rantai dan tengkolok dengan majlis perkawinan ikut upacara Islam?
Apa pasal bila kahwin lelaki kena pakai rantai?

11. Budaya photographer


Aku dah tulis pasal budaya pre-wedding dulu.Kali ni,aku hanya nak sebut sikit aje...aku jarang jumpa photographer perempuan,kecuali seorang dua yang famous.Jadi bila aku belek2 sample album wedding yang member aku buat (aku ramai kawan yang buat benda ni) mesti ada shot tengah make up.Tengah tak pakai tudung.Bila aku tanya member aku,"macam mana groom dia bagi kau masuk ambik gambar bride tengah make up?" Member aku kata pengantin lelaki selamba aje bagi permission.Aku yang tengok album tu dah kongsi salah,photographer tu dah kongsi..yang tanggung beratnya,suami tadi la.Dia bagi...itupun kalau dah nikah.Kalau tak nikah lagi?Abah kau lah tanggung.

12.  Budaya proposal


Aku tengok sekarang makin ramai orang Melayu yang dok terikut-ikut style orang putih buat proposal dekat gelfren.Kalau jadi depan aku masa aku tengah makan,aku baling dengan gelas kalau kau Melayu.Kita mana ada proposal2 ni...kau nak kahwin..gi tanya bapak dia.Bapak dia kata ok,baru kau tanya dia,"Will U marry me?"

13. Upacara membatalkan air semayang


Apakah relevannya?Tunjuk dekat public supaya orang ramai tengok "oohh...tengok la tengok,aku nak sentuh tangan isteri aku first time ni..tengok tengok la.." ....itupun kalau first time pegang la.....kalau dah biasa pegang2...."ooh..tengok la..tengok la...aku takde rasa apa2 pun pegang tangan wife aku ni sebab sebelum ni dah biasa pegang...kagum la....snap la gambar kitorang tengah berlakon suci ni..."

..............


Masyarakat kita sekarang,adat dengan adab tu dah bercampur gaul,sampai tak tau apa beza dia,mana satu kena ikut,mana satu kena tinggal.Kadang-kadang oleh kerana restrictions adat Melayu yang karut dan tahyul tu la yang menyusahkan pasangan Islam ni nak kahwin.Daripada simple,jadi complicated,daripada sangat affordable...jadi sesuatu yang membebankan pasangan sehingga ke hari tua.

Semua pasangan yang dah berkahwin pasti nak tak nak ada jugak terpikul beban kesalahan ikut senarai di atas,sama ada dari segi material atau dari segi spiritual.

Macam mana kita tak bercerai berai kalau sejak dari mula kita kahwin,kita dah mulakan dengan buat bermacam jenis benda yang go against agama?Sebelum kita terlambat...apa kata kita cuba tinggalkan benda2 karut marut ni dan buat apa yang perlu dan wajib sahaja.

Bagus anak perempuan bersuami cepat
Daripada dok berdating merata tempat.
Karang ada budak lelaki rembat,
Baru gelabah seluar anak jadi sendat

Sambutlah menantu sekadar mampu,
Agar bahagia ke anak cucu,
Macam mana laki kau tak jadi kutu?
Beribu habis dapatnya hantu

Yang laki pulak terikut setan
Belum kahwin dah bengong setandan
Selalu sangat layan 3GP Melayu
Bakal mertua dipanggil "daddyku!"

Kita ada peluang nak membetulkan kesilapan mak bapak,datuk nenek kita.
Gunakanlah peluang tu sebaiknya.
Aku tau apa yang aku tulis ni ada orang yang tak peduli
langsung sebab ada istilah orang putih

"Whatever the bride wants,she gets it.."


....tapi kita bukan orang putih.

Orang putih banyak duit.Gaji $2500 kereta $12,000.
Orang kita gaji RM2500,kereta RM48,000.











Wednesday, July 27, 2011

Durian Feast at Packet Hub

0
Semangat nak makan Durian free memang  berkobar2, one before hari nyer.. sempena menyambur bulan Ramadhan kami buat kelainan cket makan Durian.  kitaorang bertolak awal cket dari office harap maklum opis kami terletak hujung hutan cket,, so kena la kuar awal cket.. takut durian musang king tinggal kulit jer nanti.

Time makan memang tak ingat dunia..sampai hilang ingatan time tu sampai saya tak sempat nak kira berapa ulas durian saya telan..saya nie jenis boleh makan durian tapi tak suke makan banyak.. nie sebab hawa nafsu and tengok semangat orang makan durian.. tu yang tau2 jer dah pening2 lalat... Memang Durian feast kali ade kelainan cket sebab ade karaoke bagai... siap ade life band lagi.. ade ke orang nak nyanyi sambil makan durian... yang kami smbil makan dan sambil kuar perkakas nak tapau.. nak ambik banyak takut bau satu LRT lak.. tapau agak makan 3 orang jelah..(Durian 2 bekas , and maggis 1 kg jer). nie pun sakit kepala lagi angin kus2 dh naik kt kepala...
Siap ade peraduan meneka bilangan durian lagi.. sape menang dpt bawa balik 1 bakul durian nie..

durian2 yang kami borong tapau kasi abis
muka2 hapi before makan durian

Monday, July 18, 2011

Pasangan Mari Menari under Age..

0
Saya kalau kuar umah suke cari baju yang seakan-akan untuk kami 3 beranak... tapi yang lebih sama En. Hubby and Pipi lembik.. so tengah tunggu saya bersiap depa dok bergamba bagai... sebab tu la gamba saya tak ade... saya dah pantang nampak kamera mesti nak bergamba...


Pasangan ,mari Menari yang dah bersedia nak bagi ucapan



Pasangan anak beranak yang tidak berjaya... tapi tetap maintain yer

Thursday, July 14, 2011

U looks so sweet la dear..

0
Time saya dok sibuk menbelek2 tudung untuk beli sempena hari jadi emak saya.. Pipi lembik tak menlepaskan peluang untuk mencuba meniru aksi saya jugak....

Nampak comel sangat.. tapi tak bersesuai lak ngan seluar pakai paras lutut dia tu... ingat raya tahun nak suruh pipi lembik pakai tudung nampak lebih comel.. mesti orang kata anak sape nie comel nyer... mesti mama dia pun comel gak...:P. "macam masuk liff tekan sendiri" nak harap kan org puji tak tahu la bile..

Mama tudung nie cantik mama... try tudung nie mama


tudung putih nie pun cantik mama...


mama nie asyik warna pink jer tak ade warna lain ke mama

mama... tengok Qis pakai tudung

ala.. tak balance lak... nak kena ejast lagi nie

mama... comel tak anak mama pakai tudung kuning berbatu nie..  warna nie kegemaran warna Mak Wan kan...
.

Wednesday, July 13, 2011

After cukur jambul...

0
Time kecil memang susah Pipi lembik nak tangkap gamba pandang kamera, tapi saya ade jumpe satu gamba yg tengok gamba.... tengok tu bulat nyer la anak mama nie... hidung dan mulut sama kecil. gamba time baru jer pas cukur jambul.. kami lambat buat kenduri cukur cabul... oleh kerana banyak sangat halangan..  dari raut wajah dia nampak macam baik jer.. nampak jer mulut dia yang kecil tapi la nie... mulut dia non stop menbebel jer.. pe yang dia bebel pun saya tak tahu... so la nie dah pandai nak cari gaduh ngan abah dia.. siap tunjuk penumbuk lagi... macam la kuat sangat...nanti kalau abah dia bagi sebijik penumbuk mesti tak dapat minum susu seminggu nyer..... :)

Pipi Lembik hilang hampir 10 minutes…

0

Manusia kalau dapat duit memang kadang2 lupa sekejap… macam tu jugak la saya first time dapat duit dari jawab survey walaupun cket tapi lepas la jugak beli baju, seluar n kasut baru. Saya kalau kuar shopping mesti pergi bertiga… dulu pergi berdua la nie dah ade pipi lembik so join sekali ikut kami g shopping. Tapi dalam ghairah nk shopping macam2 kejadian yg berlaku yang macam menbuat kami tak ade mOOd nk shopping… tapi kerana nafsu lebih dari akal saya nak pergi JUGAK…
Kejadian 1: Before nak kuar umah kunci keta hilang.. jenuh cari satu umah x jumpe jugak geram + panas saya… hilang sebab pipi lembik main… x la geram pada pipi lembik tapi geram pada orang yang bagi pipi lembik main kunci….
Kejadian 2: Time sibuk dok try kasut saya berkenaan 1 kasut dan 1 selipar smp counter nak bayar duit survey tu hilang pulak dalam poket seluar… cuak saya…nak nangis pun ade… pergi cari En.Hubby kalau2 duit tu tertinggal dalam kereta.. malang nyer tak ade lak.. berlari la saya pergi mencari di kedai2 yang saya singgah tadi tak ade pun… pas2 salah sorang staff kt kedai kasut tu panggil saya.. masuk la dalam kedai kasut tu balik.. staff tu keluarkan envelop hulur kan saya.. memang rase bersyukur sangat sebab masih ade orang yang jujur didunia ini… dia cakap dia x akan ambik duit orang… dia pun tak tahu duit sape cume dia akan tengok sape orang orang yang akan cari duit tu nanti..  time2 rase lega n bersyukur sangat2.. SYUKUR Alhamdulillah.
Kejadian 3: Time nak beli seluar… saya memang confident yang En. Hubby akan take care pipi lembik… tapi 2 beranak nie leh lak main sorok2 lak dalam supermarket tu lak.. tup2 dah x dengar tapak kasut dia tu.. En. Hubby tanyer saya ane anak lagi saya terkejuzt sebab baru lepas try seluar kan…  saya rase pelik dan  hairan mcm pipi lembik leh hilang…
Time tu memang darah saya macam nak terhenti sekejap nafas pun kejap ade n kejap macam x ade.. banyak perkara yang tak elok bermain-main di fikiran saya ini.. Pipi lembik jenis tak takut dengan orang bagi gula2 jer dia dah boleh senyum lebar .. macam MC Donald’s bertambah2 la saya risau.. abis setiap sudut cari dia.. tiba2 saya teringat pipi lembik memang suke dengan budak2 so maybe dia terlampau kusyuk tengok baby sebab tu saya tak dengar tapak kasut dia.. yang berbunyi  ketika berjalan… saya pergi sudut pakaian baby pun tak ade juga… saya takut dia terlepas kat pintu keluar terus tanyer security and staff sama ada nampak budak umur 2 tahun lalu kat cni.. depa cakap tak ade pun.. lega cket la saya dengar.. tapi perasaan takut tu datang balik.. takut2 benda bahaya menimpa  dia takut jatuh ke.. tersimpit kat ane ke.. terutama kt escalator.. sebab dia suke main kt tangga bergerak tu.. hampir 10 minutes baru nampak kelibat staff kat situ dukung dia bawa turun dari tingkat 3 ke tingkat satu.. macam ane pipi lembik leh lak naik sampai tingkat 3 pun saya nak cari abah dia la tu sebab En. Hubby tu cari sampai ke lubang cacing pas lepak kt tempat permainan kanak2…  lagi la dia syok habis, time nk turun selamba jer muka dia x rase perasaan takut ke, nak nangis ke, dan bersalah… sebab dia jenis yang x takut dengan orang tu kalau dia dia nangis mesti staff kt citu akan buat announcement nie… boleh senyum kambing la lagi…
Selepas 3 kejadian nie berlaku terus tak  ade mOOd nak buat pe2 lagi… balik umah tengok TV lagi bagus…
Footnotes: time nak keluar umah kalau macam tak sedap hati ke, macam banyak sangat halang nyer baik fikir balik nak ari nie or besok jer… sebab mungkin ade benda yang kita tak duga akan berlaku time kite kuar nanti.



Wednesday, July 6, 2011

Nak kahwin pun dah penuh dosa

0
Walaupun turn saya dah lepas.. tapi bila baca balik macam mengerunkan pun ada jugak... this infor saya terima dari member saya, bile pas baca macam nk share dlm Blog nie untuk sharing pada mereka yang sedang ataupun baru nk merancang untuk bernikah sentiasa mengamalkan sikap berserdahana dalam ape jua.. 

Sebab kite banyak ikut2 orang.. untuk yang dah jadi kemestian dalam merancang perkahwinan mesti ade barang2 hantaran, ambik gamba pre-welding, berinai di tangan and kaki etc.. So tepuk dada tanyer iman sama ade nak meriah2 bagai or simple tapi penuh keberkatan :)

Bagaimana kita nak bahagia kalau ikatan perkahwinan kita sejak mula lagi dipenuhi dengan benda2 yang sesat dan salah?Kat bawah ni saya senaraikan benda2 yang aku nampak (dan ada yang saya dah terbuat) yang jelas salah dari segi permintaan agama.

1. Bab balas membalas hantaran


Lelaki bagi 3,perempuan kena bagi 5.Lelaki bagi 7,perempuan kena bagi 9...perempuan mesti bagi lebih.Apa benda tu?Mana datangnya kepercayaan sesat dan karut ni?Kalau nak bagi hadiah,bagi,kalau mampu bagi banyak,bagi..tak mampu jangan paksa.Jangan sampai satu pihak terpaksa buat loan bank semata-mata nak penuhi syarat sesat camni.Ikut kepercayaan bodoh orang Melayu..nombor genap memberikan nasib yang tidak elok,sebab tu pakai nombor ganjil...bodooooo...jangan ikut.Kalau mampu 4,bagi empat.Kalau mampu bagi 28,bagi 28.

2. Duit hantaran


Makin tinggi pendidikan anak gadis,makin mahal lah hantaran yang perlu dibayar.Ini selalunya golongan mak2 lah yang kisah benar,tak nak malu dengan orang kampung.Siap banding-banding lagi..tak nak kalah dengan jiran.Yang bapaknya selalu tak kisah..tapi mak dialah yang selalu menang argument tu.Benda ni hadiah aje....kalau bakal pengantin lelaki kata "saya tak nak bagi la sebab takde pun dalam rukun nikah.." camne? Nak tuduh dia kurang ajar tak boleh...........dia betul.

3. Sebelum kahwin dah membazir


Di sini lah selalunya yang paling obvious.Selalunya yang terbeban,mak bapak atau bakal suami.Anak perempuan mintak kenduri dia grand-grand,nak kena ada itu ini,nak kena jadi macam puteri raja.Kalau mak bapak dia jenis orang susah,selalunya parents akan guna duit hantaran untuk buat kenduri. Kalau duit tak cukup,beban dah jatuh dekat bakal suami.Semua sebab nak pastikan majlis tu gilang gemilang.Bakal suami pun terpaksa la bekerja keras siang-siang dan jual burger malam-malam...kerja macam orang gila setahun dua....hasilnya pakai untuk sehari,dua hari...lepas kahwin,rumah sewa...peti ais pun tak ada.

4. Bersanding


Dan berbanggalah sang suami mempamerkan isterinya yang sudah jadi hak miliknya kepada semua tetamu,lihatlah isteriku,lihatlah dia,cantikkan dia?Dia milik aku kini,kecantikannya bukan hanya untuk aku seorang...gembiranya aku kerana dapat berkongsi kecantikan isteri ku bersama kalian semua.

5. Merenjis dan bertepung tawar


Ini budaya agama Hindu.... jangan sesekali buat.Menghampiri syirik benda ni sebab tujuan asal dia adalah sebuah cleansing ceremony untuk orang Hindu.

6. Berinai di lengan


Nak pakai inai..pakai..tapi hanya boleh dihujung jari.Itu aje boleh ikut agama.Yang kau pegi buat corak-corak kerawang,corak daun,corak batik sampai dekat lengan tu apa pasal?Berdosa tu sebab anda cuba menyerupai budaya agama Hindu lagi sekali.Keperluan agama dia,biar dia buat..kita jangan amalkan.

7. Karaoke


Majlis kahwin mana tak sah kalau takde karaoke.Yang lagi best,DJ panggil pengantin suruh nyanyi...tambah lagi kesalahan kat situ.Aku ada tulis respon komen..."Perempuan baca Al-Quran dekat Tilawah suara merdu lunak2 pun haram ni lagi la nak menyanyi.."

8. Cukur kening


Kalau gadis2 yang selama ni tak pernah cukur kening,ni lah masanya dia kena decide...nak jadi lagi lawa dan tambah dosa atau nak maintain macam biasa dan tak nak dosa.Kebanyakannya anggap ni lah masanya dia nak wajah dia jadi perfect,jadi merelakanlah kening dicukur oleh tukang make up pondan.Disentuh lelaki tak kiralah dia pondan ke tidak..tu dah jadi satu lagi benda salah.

9. Baju ketat dan berkain jarang


Baju kahwin nampak macam dah tutup aurat..tapi tengok betul2 eh,ketat..nampak cutting badan.Tengok lama2 sket lagi...aiseh..nampak lengan...padahal sebelum tu tak pernah pun pakai baju yang nampak lengan.Kahwin punya pasal...takdehal...sehari aje....bukan selalu...esok tutup la balik lengan.Trend punya pasal...kalau kau pegi kedai,tanya ada tak baju2 yang longgar,tak ikut shape..jawapan dia mudah,"Eh!Tak lawa la baju camtu dik! Kahwin ni kena cantik2!" Cerita benar.....aku dah kena.....Baju longgar = Tak cantik...Melayu punya otak...

10. Perhiasan lelaki


Kalau tengok baju songket,mesti ada rantai2 dan tah hapa2 benda lagi tah yang kena pakai.Apa relevannya keris,rantai dan tengkolok dengan majlis perkawinan ikut upacara Islam?
Apa pasal bila kahwin lelaki kena pakai rantai?

11. Budaya photographer


Aku dah tulis pasal budaya pre-wedding dulu.Kali ni,aku hanya nak sebut sikit aje...aku jarang jumpa photographer perempuan,kecuali seorang dua yang famous.Jadi bila aku belek2 sample album wedding yang member aku buat (aku ramai kawan yang buat benda ni) mesti ada shot tengah make up.Tengah tak pakai tudung.Bila aku tanya member aku,"macam mana groom dia bagi kau masuk ambik gambar bride tengah make up?" Member aku kata pengantin lelaki selamba aje bagi permission.Aku yang tengok album tu dah kongsi salah,photographer tu dah kongsi..yang tanggung beratnya,suami tadi la.Dia bagi...itupun kalau dah nikah.Kalau tak nikah lagi?Abah kau lah tanggung.

12.  Budaya proposal


Aku tengok sekarang makin ramai orang Melayu yang dok terikut-ikut style orang putih buat proposal dekat gelfren.Kalau jadi depan aku masa aku tengah makan,aku baling dengan gelas kalau kau Melayu.Kita mana ada proposal2 ni...kau nak kahwin..gi tanya bapak dia.Bapak dia kata ok,baru kau tanya dia,"Will U marry me?"

13. Upacara membatalkan air semayang


Apakah relevannya?Tunjuk dekat public supaya orang ramai tengok "oohh...tengok la tengok,aku nak sentuh tangan isteri aku first time ni..tengok tengok la.." ....itupun kalau first time pegang la.....kalau dah biasa pegang2...."ooh..tengok la..tengok la...aku takde rasa apa2 pun pegang tangan wife aku ni sebab sebelum ni dah biasa pegang...kagum la....snap la gambar kitorang tengah berlakon suci ni..."

..............


Masyarakat kita sekarang,adat dengan adab tu dah bercampur gaul,sampai tak tau apa beza dia,mana satu kena ikut,mana satu kena tinggal.Kadang-kadang oleh kerana restrictions adat Melayu yang karut dan tahyul tu la yang menyusahkan pasangan Islam ni nak kahwin.Daripada simple,jadi complicated,daripada sangat affordable...jadi sesuatu yang membebankan pasangan sehingga ke hari tua.

Semua pasangan yang dah berkahwin pasti nak tak nak ada jugak terpikul beban kesalahan ikut senarai di atas,sama ada dari segi material atau dari segi spiritual.

Macam mana kita tak bercerai berai kalau sejak dari mula kita kahwin,kita dah mulakan dengan buat bermacam jenis benda yang go against agama?Sebelum kita terlambat...apa kata kita cuba tinggalkan benda2 karut marut ni dan buat apa yang perlu dan wajib sahaja.

Bagus anak perempuan bersuami cepat
Daripada dok berdating merata tempat.
Karang ada budak lelaki rembat,
Baru gelabah seluar anak jadi sendat

Sambutlah menantu sekadar mampu,
Agar bahagia ke anak cucu,
Macam mana laki kau tak jadi kutu?
Beribu habis dapatnya hantu

Yang laki pulak terikut setan
Belum kahwin dah bengong setandan
Selalu sangat layan 3GP Melayu
Bakal mertua dipanggil "daddyku!"

Kita ada peluang nak membetulkan kesilapan mak bapak,datuk nenek kita.
Gunakanlah peluang tu sebaiknya.
Aku tau apa yang aku tulis ni ada orang yang tak peduli
langsung sebab ada istilah orang putih

"Whatever the bride wants,she gets it.."


....tapi kita bukan orang putih.

Orang putih banyak duit.Gaji $2500 kereta $12,000.
Orang kita gaji RM2500,kereta RM48,000.











 

. . Pink Princes Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal