Monday, June 20, 2011

Pipi lembik cirit birit..Makhluk-Makhluk Yang Kita Telan Secara Tak Sedar

Posted by Pink Princes at 10:20 PM 0 comments

Hampir seminggu pipi lembik cirit birit minum susu kurang sejak kebelankang ini.. saya dh bawa pergi clinic tapi still tak ade perubahan.. makin teruk ade la.. setiap 5 minutes dia nak masuk toilet.. sebab kalau duduk kt umah dia akan bagi tahu klu nk yak tu.. memang kuar cket jer… sampai meleceh la kulit dia.. Saya terus pergi bawa dia pergi GH (Hospital besar Kula Lumpur) sebab makin teruk.
Malam memang tak ramai, so kami tak ade tunggu begitu lama untuk berjumpe ngan doctor..  doctor suruh dia minum air Ribena or glukosa. Susu tu buat sementara nie kena tukar susu soya.. tapi aku sebagai  mama tahu sangat la dia x kan minum susu lain sebab dia memang susah nak tukar susu.. Doctor  check kulit dia ok, mata dia tak kedalam lagi.. as long dia minum susu and aktif macam biasa puan x perlu risau.. cume puan kena jaga kebersihan dia.. sebab budak2  suka makan benda2 yang diaorang jumpe… so kena  more careful kat situ, lantai  kat umah kena mop 3 kali sehari, cadar, sarung batal, langsir tu kena tukar juga.. sebab habuk2 tu melekat kat bantal n cadar tu yang kena kat baby, baby mudah sakit. Bantal yang dia tido tu pun kena tukar setahun sekali.. anak2 patung dia kena cuci.. mak ai.. banyak benda saya nak kena buat… klu Puan tgk hospital kita selalu pastikan kebersihan begitu jugak kt umah Puan… sebab tu kita tak galakan baby datang hospital sebab dia pegang2 orang sakit ke pe2 jelah yang kita tak sedar so dia bawa balik kt umah pegang mainan pas2 masuk mulut so baby mudah sakit..  pajang lebar doctor tu advise kt saya,  saya angguk kepala jer. Doctor bagi ubat kembung perut, multivitamin n ubat sapu kt kulit yang meleceh tu. Sambil2 dok tunggu giliran ambik ubat si pipi lembik boleh pulak ambik air kotak dalam tong sampah minum aduh mengamuk saya kt situ jugak…
Balik dari hospital abis semua anak patung n mainan  saya sorok… bile minta buat x tahu jer… mata dia memang cukup tajam Nampak benda2 yang kecil dia kutip masuk lagi aduh geram betol.. tak akan 24 jam nak tengok dia jer… la nie pasang CD suruh dia dengar CD ABC jer…

Aku buat jugak re-search kat umah maybe Makhluk-Makhluk Yang pipi lembik telan Secara saya tak Sedar  contoh seperi kt bawah ini so para ibu bapa kena more and more alert terntang persekitaran rumah anda..

Disebabkan ukurannya yang teramat kecil dan susah untuk dilihat dengan mata kasar, secara tak sedar kita telah tersedut makhluk-makhluk ini melalui udara dan debu, bahkan turut ditelan bersama makanan dan minuman yang ada.
Kalau saja kita dapat melihat wajah, rupa dan bentuk makhluk-makhluk ini, pastinya kita tak sanggup untuk menelan mereka. Saya beritahu anda, wajah mereka sangat menggerunkan!

Ini merupakan gambar dari bakteria/kutu debu yang biasa hidup di sofa dan tilam tempat tidur kita. Kalau anda tidak berasa gerun, anda bukan manusia normal :p


Ini merupakan imej bakteria yang biasa hidup di bulu kucing dan anjing peliharaan. Ini adalah hasil karya pemenang pertandingan fotografi sains, iaitu Steve Gschmeissner, 61 tahun, yang mengabadikan mahluk-mahluk mengerikan ini dengan kamera yang dilengkapi dengan Microscope zoom yang mampu memperbesar ukuran sehingga beratus-ratus kali.

Ini pula adalah imej bakteria yang biasa hidup di roti yang tidak dibungkus dengan kemas. Bayangkan saja, dalam sekeping roti Gardenia atau roti Hi-5 yang anda makan, terdapat beratus malah beribu-ribu bakteria ini. Justeru, pastikan anda membungkus roti anda dengan kemas.
Imej di atas adalah imej larva lalat hijau yang diperbesar sehingga 100 kali ( 100x zoom). Nampak macam makhluk asing yang sangat tak kiut kan?








 
 
 

Monday, June 20, 2011

Pipi lembik cirit birit..Makhluk-Makhluk Yang Kita Telan Secara Tak Sedar

0

Hampir seminggu pipi lembik cirit birit minum susu kurang sejak kebelankang ini.. saya dh bawa pergi clinic tapi still tak ade perubahan.. makin teruk ade la.. setiap 5 minutes dia nak masuk toilet.. sebab kalau duduk kt umah dia akan bagi tahu klu nk yak tu.. memang kuar cket jer… sampai meleceh la kulit dia.. Saya terus pergi bawa dia pergi GH (Hospital besar Kula Lumpur) sebab makin teruk.
Malam memang tak ramai, so kami tak ade tunggu begitu lama untuk berjumpe ngan doctor..  doctor suruh dia minum air Ribena or glukosa. Susu tu buat sementara nie kena tukar susu soya.. tapi aku sebagai  mama tahu sangat la dia x kan minum susu lain sebab dia memang susah nak tukar susu.. Doctor  check kulit dia ok, mata dia tak kedalam lagi.. as long dia minum susu and aktif macam biasa puan x perlu risau.. cume puan kena jaga kebersihan dia.. sebab budak2  suka makan benda2 yang diaorang jumpe… so kena  more careful kat situ, lantai  kat umah kena mop 3 kali sehari, cadar, sarung batal, langsir tu kena tukar juga.. sebab habuk2 tu melekat kat bantal n cadar tu yang kena kat baby, baby mudah sakit. Bantal yang dia tido tu pun kena tukar setahun sekali.. anak2 patung dia kena cuci.. mak ai.. banyak benda saya nak kena buat… klu Puan tgk hospital kita selalu pastikan kebersihan begitu jugak kt umah Puan… sebab tu kita tak galakan baby datang hospital sebab dia pegang2 orang sakit ke pe2 jelah yang kita tak sedar so dia bawa balik kt umah pegang mainan pas2 masuk mulut so baby mudah sakit..  pajang lebar doctor tu advise kt saya,  saya angguk kepala jer. Doctor bagi ubat kembung perut, multivitamin n ubat sapu kt kulit yang meleceh tu. Sambil2 dok tunggu giliran ambik ubat si pipi lembik boleh pulak ambik air kotak dalam tong sampah minum aduh mengamuk saya kt situ jugak…
Balik dari hospital abis semua anak patung n mainan  saya sorok… bile minta buat x tahu jer… mata dia memang cukup tajam Nampak benda2 yang kecil dia kutip masuk lagi aduh geram betol.. tak akan 24 jam nak tengok dia jer… la nie pasang CD suruh dia dengar CD ABC jer…

Aku buat jugak re-search kat umah maybe Makhluk-Makhluk Yang pipi lembik telan Secara saya tak Sedar  contoh seperi kt bawah ini so para ibu bapa kena more and more alert terntang persekitaran rumah anda..

Disebabkan ukurannya yang teramat kecil dan susah untuk dilihat dengan mata kasar, secara tak sedar kita telah tersedut makhluk-makhluk ini melalui udara dan debu, bahkan turut ditelan bersama makanan dan minuman yang ada.
Kalau saja kita dapat melihat wajah, rupa dan bentuk makhluk-makhluk ini, pastinya kita tak sanggup untuk menelan mereka. Saya beritahu anda, wajah mereka sangat menggerunkan!

Ini merupakan gambar dari bakteria/kutu debu yang biasa hidup di sofa dan tilam tempat tidur kita. Kalau anda tidak berasa gerun, anda bukan manusia normal :p


Ini merupakan imej bakteria yang biasa hidup di bulu kucing dan anjing peliharaan. Ini adalah hasil karya pemenang pertandingan fotografi sains, iaitu Steve Gschmeissner, 61 tahun, yang mengabadikan mahluk-mahluk mengerikan ini dengan kamera yang dilengkapi dengan Microscope zoom yang mampu memperbesar ukuran sehingga beratus-ratus kali.

Ini pula adalah imej bakteria yang biasa hidup di roti yang tidak dibungkus dengan kemas. Bayangkan saja, dalam sekeping roti Gardenia atau roti Hi-5 yang anda makan, terdapat beratus malah beribu-ribu bakteria ini. Justeru, pastikan anda membungkus roti anda dengan kemas.
Imej di atas adalah imej larva lalat hijau yang diperbesar sehingga 100 kali ( 100x zoom). Nampak macam makhluk asing yang sangat tak kiut kan?








 
 
 
 

. . Pink Princes Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal