Wednesday, March 16, 2011

Perkembangan Pipi Lembik - 1 tahun 7 bulan

Posted by Pink Princes at 3:46 AM
Jom main cak2
 Banyak perkembangan Pipi Lembik yang membuat saya kadang2 tersenyum sendiri bila teringatkan nyer. Tapi bile berlaku kat depan mata rase nak mengamuk pun ade... bila pikir balik Pipi lembik kan still budak kecil yang tak tahu apa yang dibuat, dia akan cuba tiru apa yang orang dewasa buat and akan cuba sedaya upaya sebut perkataan yang kita ajar kat dia.. Contoh perkembangan yang still ingat lagi kt minda saya ini:

- Pipi lembik akan lepak dan tolong saya dalam toilet untuk basuh baju, saya memang sengaja untuk basuh pakai tangan, salah langkah untuk bersenam mengeluarkan peluh n same time saya akan lebih banyak masa lepak ngan pipi lembik n ajar dia cara2 basuh baju.  Pipi lembik dah tahu macam mana nk rendam baju, bilas baju . Bila time jemur baju dia akan hulurkan saya baju satu persatu pada saya untuk jemur sampai abis.. kesian pun ade juga tp nak buat cam dia memang suka main air.

- Time lipat baju dia pun akan duk dekat ngan saya untuk lipat baju.. tapi x la cantik mana... yang saya sedar time nak simpan baju.. dia tahu mana tempat nk simpan baju saya dan baju dia kt dalam almari .. memang saya suprise sangat..pada perkembangan pipi lembik...

- Pipi lembik tak suke orang suapkan makan dia lebih suka independent klu boleh semua benda dia nak buat sendiri, klu kite tgk memang angin satu badan jer... klu makan tu x semua tu masuk mulut... klu nak mandi x semua bahagian dia sabun... klu nk pakai bedak tu x mengikut kehendak saya.. klu nak sikat rambut.. x lah sekemas ane, tapi saya percaya bile dia dah besar cket dia akan buat lbh baik.

-dari segi Education, saya nmpk perkembangan mengingati benda2 yang selalu saya ajar pada diri dia..  dia memang pantang nampak buku, dia akan baca pas2 dia nak kita dengar apa yang dia baca... macam2 bahasa dia guna samapi saya sendiri pun x faham.. klu nmpk gamba kuching.. dia akan sebut miao, nampk gambar bola, dia akan sebut ball, tapi nmpk gamba ayam dia kan sebut birds... dia akan tunjuk muka lapar bila nampak gamba buah2 and banyak lagi benda yang dia akan sebut betul bile tunjuk gamba dalam buku tu.. Maybe sebab time saya mengandung.. time tu saya tengah belajar... so terkenan kt Pipi lembik..

saya rase x susah nak jaga dia, cuma time pantang saya rasa tertekan sebab dia kan nangis n nangis sampai saya sendiri pun x tahu nak buat pe lagi.. tapi skrg dia akan nangis time nak susu jer... atau time dia yak.. 
Nak minum sendiri.. nak tunjuk yg dia dh besah..


sentiasa pastikan muka dia nampak cantik..

akan tepuk tangan bila berjaya buat sesuatu benda
makan pun x suka nak suap2 nie rimas agak nyer

0 comments on "Perkembangan Pipi Lembik - 1 tahun 7 bulan"

Post a Comment

Wednesday, March 16, 2011

Perkembangan Pipi Lembik - 1 tahun 7 bulan

Jom main cak2
 Banyak perkembangan Pipi Lembik yang membuat saya kadang2 tersenyum sendiri bila teringatkan nyer. Tapi bile berlaku kat depan mata rase nak mengamuk pun ade... bila pikir balik Pipi lembik kan still budak kecil yang tak tahu apa yang dibuat, dia akan cuba tiru apa yang orang dewasa buat and akan cuba sedaya upaya sebut perkataan yang kita ajar kat dia.. Contoh perkembangan yang still ingat lagi kt minda saya ini:

- Pipi lembik akan lepak dan tolong saya dalam toilet untuk basuh baju, saya memang sengaja untuk basuh pakai tangan, salah langkah untuk bersenam mengeluarkan peluh n same time saya akan lebih banyak masa lepak ngan pipi lembik n ajar dia cara2 basuh baju.  Pipi lembik dah tahu macam mana nk rendam baju, bilas baju . Bila time jemur baju dia akan hulurkan saya baju satu persatu pada saya untuk jemur sampai abis.. kesian pun ade juga tp nak buat cam dia memang suka main air.

- Time lipat baju dia pun akan duk dekat ngan saya untuk lipat baju.. tapi x la cantik mana... yang saya sedar time nak simpan baju.. dia tahu mana tempat nk simpan baju saya dan baju dia kt dalam almari .. memang saya suprise sangat..pada perkembangan pipi lembik...

- Pipi lembik tak suke orang suapkan makan dia lebih suka independent klu boleh semua benda dia nak buat sendiri, klu kite tgk memang angin satu badan jer... klu makan tu x semua tu masuk mulut... klu nak mandi x semua bahagian dia sabun... klu nk pakai bedak tu x mengikut kehendak saya.. klu nak sikat rambut.. x lah sekemas ane, tapi saya percaya bile dia dah besar cket dia akan buat lbh baik.

-dari segi Education, saya nmpk perkembangan mengingati benda2 yang selalu saya ajar pada diri dia..  dia memang pantang nampak buku, dia akan baca pas2 dia nak kita dengar apa yang dia baca... macam2 bahasa dia guna samapi saya sendiri pun x faham.. klu nmpk gamba kuching.. dia akan sebut miao, nampk gambar bola, dia akan sebut ball, tapi nmpk gamba ayam dia kan sebut birds... dia akan tunjuk muka lapar bila nampak gamba buah2 and banyak lagi benda yang dia akan sebut betul bile tunjuk gamba dalam buku tu.. Maybe sebab time saya mengandung.. time tu saya tengah belajar... so terkenan kt Pipi lembik..

saya rase x susah nak jaga dia, cuma time pantang saya rasa tertekan sebab dia kan nangis n nangis sampai saya sendiri pun x tahu nak buat pe lagi.. tapi skrg dia akan nangis time nak susu jer... atau time dia yak.. 
Nak minum sendiri.. nak tunjuk yg dia dh besah..


sentiasa pastikan muka dia nampak cantik..

akan tepuk tangan bila berjaya buat sesuatu benda
makan pun x suka nak suap2 nie rimas agak nyer

0 comments:

Post a Comment

 

. . Pink Princes Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal