Tuesday, April 12, 2011

Cium anak pun boleh dapat pahala

Posted by Pink Princes at 7:08 PM
Pagi tadi sempat la saya cium Pipi lembik.. saya suke cium dia sebab pipi dia yang lembik.. and dia akan tersenyum bile kite cium dia. Kalau petang-petang saya balik dari keje, sampai je rumah mesti nak dia cium saya... cara dia kiss dah macam artis lager2 pipi.. pas2 dia akan kiss kt mulut n jerit... time dia nampak comel sangat...

Gigi pipi lembik dah banyak.. and suke gigit Abah dia... sakit tu..

saya ade terbace satu article kalau cium anak pun boleh dapat pahala.. kalau dh kahwen nie senang jer kite boleh dpt pahala, cume nak ngan tak nak jer... 

Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang
dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata;

“Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium.”
Sabda Nabi SAW; “Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi..”
Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia
memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat
berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka
barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi
Ismail.

Seorang lelaki bertanya; “Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti? ”
Jawab baginda; “Berbaktilah kepada ibu bapamu.”
Kata lelaki itu lagi; “Ibu bapaku sudah tiada lagi.”
Sabda Nabi SAW; “Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak
terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu.”

So pada mereka yang belum berkahwin and anda rase mampu untuk berkahwin dari segi zahir dan batin cepat la kahwen, yang dah anak tu nanti kalau balik keje pergi cium anak dulu bukan pergi cium bau makanan

kerana mudahnya untuk kita sebagai hamba-Nya (yang dah berkahwin) untuk  dapat pahala……….. kerana Allah Ta’ala tu bersifat Ar-rahman & Ar-rahim…



0 comments on "Cium anak pun boleh dapat pahala"

Post a Comment

Tuesday, April 12, 2011

Cium anak pun boleh dapat pahala

Pagi tadi sempat la saya cium Pipi lembik.. saya suke cium dia sebab pipi dia yang lembik.. and dia akan tersenyum bile kite cium dia. Kalau petang-petang saya balik dari keje, sampai je rumah mesti nak dia cium saya... cara dia kiss dah macam artis lager2 pipi.. pas2 dia akan kiss kt mulut n jerit... time dia nampak comel sangat...

Gigi pipi lembik dah banyak.. and suke gigit Abah dia... sakit tu..

saya ade terbace satu article kalau cium anak pun boleh dapat pahala.. kalau dh kahwen nie senang jer kite boleh dpt pahala, cume nak ngan tak nak jer... 

Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang
dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata;

“Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium.”
Sabda Nabi SAW; “Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi..”
Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia
memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat
berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka
barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi
Ismail.

Seorang lelaki bertanya; “Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti? ”
Jawab baginda; “Berbaktilah kepada ibu bapamu.”
Kata lelaki itu lagi; “Ibu bapaku sudah tiada lagi.”
Sabda Nabi SAW; “Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak
terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu.”

So pada mereka yang belum berkahwin and anda rase mampu untuk berkahwin dari segi zahir dan batin cepat la kahwen, yang dah anak tu nanti kalau balik keje pergi cium anak dulu bukan pergi cium bau makanan

kerana mudahnya untuk kita sebagai hamba-Nya (yang dah berkahwin) untuk  dapat pahala……….. kerana Allah Ta’ala tu bersifat Ar-rahman & Ar-rahim…



0 comments:

Post a Comment

 

. . Pink Princes Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal