Tuesday, January 25, 2011

Chinese New Year @ xīnnián kuàilè..

Posted by Pink Princes at 7:54 PM
Tinggal beberapa hari lagi Rakyat Malaysia berbangsa Cina akan menyambut Tahun Baru Cina, tahun nie tahun Arnab @ Rabbit  .  .
  
Tahun Baru Cina merupakan perayaan terpenting orang Cina bagi menyambut tahun baru dalam kalendar qamari Cina. Kalendar qamari Cina terbahagi kepada kitaran 12 tahun dan dinamakan sempena nama haiwan.

Tahun Baru Cina melambangkan permulaan, titik permulaan dalam nasib dan kehidupan. Sebelum hari tahun baru bermula, sanak saudara yang jauh akan kembali berkumpul. Rumah akan dicuci dan segala hutang-piutang dikutip atau dibayar agar mereka tidak sentiasa dikelilingi hutang sepanjang tahun yang baru. Mercun dibakar pada tengah malam bagi menandakan bermulanya tahun baru dan bagi menghalau puaka dan nasib malang. Rumah-rumah dihiasi dengan buah limau sebagai simbol murah rezeki, bunga dan pokok limau.
Tahun Baru Cina diraikan dengan jamuan yee sang dan kuih bakul. Kaum keluarga akan makan besar dengan masakan tradisi seperti daging itik, daging salai, sosej, kuih pulut, dan limau mandarin. Golongan muda pula akan melawat golongan tua dan menerima wang ang pau dalam sampul merah bagi melambangkan nasib baik, yang diberikan oleh orang yang berkeluarga kepada mereka yang masih belum kahwin. Perarakan tarian naga atau singa akan diadakan, dengan kereta berhias yang diiringi bunyi gendang. Lima belas hari selepas perayaan Tahun Baru Cina, perayaan Tahun Baru Cina ditamatkan dengan perayaan Chap Goh Mei.
Tahun Baru Cina bukan sahaja diraikan oleh kaum Cina di merata dunia, malah turut dirayakan oleh bangsa Korea, Vietnam, Mongol dan Miao (Hmong China) yang dipengaruhi oleh China dari segi kebudayaan dan keagamaan, maka turut memakai kalendar qamari Cina.  (Petikan saya ambik dari: http://ms.wikipedia.org/wiki/Tahun_Baru_Cina- baca kt for more details yer)

Tiba2 saya teringat ketika time muda2 dulu along time ago.. ketika my Ex-company every year akan undang naga mai kt opis buat tarian dragon... naga tu akan pergi naik ke setiap level menbuat n menunjukkan aksi tarian nyer... gendang nyer x pyah nak ceti la memang kuat sgt2.. tp semua tu ada makna nyer yang tersendiri. Tapi kebanykan nyer budak2 sekolah la yang buat tarian tu.. so  tarian naga nie sentiasa ada pelapis nyer... untuk generasi yang akan datang.

kat cni saya akan kongsi a few words mandarin languange yg sesuai kita gunakan time mengunjung ke rumah kawan2 yagn berbangsa cina and same time bile terdengar mereka cakap bhasa mandarin x ade kte jd blur jer.. 
Shushu – pak cik, Gongxi – tahniah, Gongxi facai – semoga dimurahkan rezeki, Hongbao – ang pau
Xinnian kuaile – Selamat Tahun Baru, , Qinqi – saudara mara, Bainian – mengunjung pada tahun baru cina, Gan – limau mandarin, Niangao – kuih bakul,  Gaobing – kuih-muih n biskut

Show time.. so semua staff dok lepak kt luar untuk tgk secara dekat..
Beri tanda hormat...
banyak nyer limau..
mula kan aksi nyer...

naga dok tgh makan Gan (Limau)

sekor naga dh penat...

hu hu.. uol knl sape tu..







0 comments on "Chinese New Year @ xīnnián kuàilè.."

Post a Comment

Tuesday, January 25, 2011

Chinese New Year @ xīnnián kuàilè..

Tinggal beberapa hari lagi Rakyat Malaysia berbangsa Cina akan menyambut Tahun Baru Cina, tahun nie tahun Arnab @ Rabbit  .  .
  
Tahun Baru Cina merupakan perayaan terpenting orang Cina bagi menyambut tahun baru dalam kalendar qamari Cina. Kalendar qamari Cina terbahagi kepada kitaran 12 tahun dan dinamakan sempena nama haiwan.

Tahun Baru Cina melambangkan permulaan, titik permulaan dalam nasib dan kehidupan. Sebelum hari tahun baru bermula, sanak saudara yang jauh akan kembali berkumpul. Rumah akan dicuci dan segala hutang-piutang dikutip atau dibayar agar mereka tidak sentiasa dikelilingi hutang sepanjang tahun yang baru. Mercun dibakar pada tengah malam bagi menandakan bermulanya tahun baru dan bagi menghalau puaka dan nasib malang. Rumah-rumah dihiasi dengan buah limau sebagai simbol murah rezeki, bunga dan pokok limau.
Tahun Baru Cina diraikan dengan jamuan yee sang dan kuih bakul. Kaum keluarga akan makan besar dengan masakan tradisi seperti daging itik, daging salai, sosej, kuih pulut, dan limau mandarin. Golongan muda pula akan melawat golongan tua dan menerima wang ang pau dalam sampul merah bagi melambangkan nasib baik, yang diberikan oleh orang yang berkeluarga kepada mereka yang masih belum kahwin. Perarakan tarian naga atau singa akan diadakan, dengan kereta berhias yang diiringi bunyi gendang. Lima belas hari selepas perayaan Tahun Baru Cina, perayaan Tahun Baru Cina ditamatkan dengan perayaan Chap Goh Mei.
Tahun Baru Cina bukan sahaja diraikan oleh kaum Cina di merata dunia, malah turut dirayakan oleh bangsa Korea, Vietnam, Mongol dan Miao (Hmong China) yang dipengaruhi oleh China dari segi kebudayaan dan keagamaan, maka turut memakai kalendar qamari Cina.  (Petikan saya ambik dari: http://ms.wikipedia.org/wiki/Tahun_Baru_Cina- baca kt for more details yer)

Tiba2 saya teringat ketika time muda2 dulu along time ago.. ketika my Ex-company every year akan undang naga mai kt opis buat tarian dragon... naga tu akan pergi naik ke setiap level menbuat n menunjukkan aksi tarian nyer... gendang nyer x pyah nak ceti la memang kuat sgt2.. tp semua tu ada makna nyer yang tersendiri. Tapi kebanykan nyer budak2 sekolah la yang buat tarian tu.. so  tarian naga nie sentiasa ada pelapis nyer... untuk generasi yang akan datang.

kat cni saya akan kongsi a few words mandarin languange yg sesuai kita gunakan time mengunjung ke rumah kawan2 yagn berbangsa cina and same time bile terdengar mereka cakap bhasa mandarin x ade kte jd blur jer.. 
Shushu – pak cik, Gongxi – tahniah, Gongxi facai – semoga dimurahkan rezeki, Hongbao – ang pau
Xinnian kuaile – Selamat Tahun Baru, , Qinqi – saudara mara, Bainian – mengunjung pada tahun baru cina, Gan – limau mandarin, Niangao – kuih bakul,  Gaobing – kuih-muih n biskut

Show time.. so semua staff dok lepak kt luar untuk tgk secara dekat..
Beri tanda hormat...
banyak nyer limau..
mula kan aksi nyer...

naga dok tgh makan Gan (Limau)

sekor naga dh penat...

hu hu.. uol knl sape tu..







0 comments:

Post a Comment

 

. . Pink Princes Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal